En… zen!

Binnenkort komen de examens eraan, je hebt nog een groepswerk en je staat in voor het organiseren van een feest. Op het werk is het een en al chaos. Je piekert te veel of je vraagt je voortdurend dingen af. STRESS! Maar geen paniek, ik geef je enkele tips die werken en achteraf ben je zo relaxt dat alles van een leien dakje verloopt. 

Tips

  1. Verloren tijd = verloren energie. Je steekt tijd in dingen die er totaal niet toe doen of die je helemaal niets opbrengen. Je maakt je druk om iets wat eigenlijk niet zoveel voorstelt. Levert je dit iets op? Waarschijnlijk wel, zoals nog meer paniek en stress. En dit willen we niet! Want elke energie die we in iets stoppen maar ons niets positiefs oplevert, werkt uitputtend.
  2. Denk aan je ademhaling. Sommigen kampen  voortdurend met stress met alle gevolgen vandien. Pieker dus niet om nutteloze dingen. Een goede oefening is om enkele seconden in te ademen met de buik (niet met je borstkas) en daarna terug enkele seconden uit. Stel het dus voor als een ballon die je opblaast die je daarna laat wegvliegen. Deze ademhalingsoefening kan ook van pas komen als er iemand op je schreeuwt, een leerkracht bijvoorbeeld. Jij telt gewoon tot tien en let op je ademhaling. Wat heeft het voor zin om er mee op in te gaan? Hun energie gaat verloren, de bloeddruk bereikt een megawaarde en waarschijnlijk heeft hij/zij op het einde van de dag hoofdpijn. Maar jij niet!
  3. Kijk eens of je in de buurt aan lessen yoga of mindfulness kan deelnemen. Mindfulness leert je om in het nu te denken en niet in het verleden.
  4. Leerrijke en inspirerende quotes kunnen ook een oplossing bieden. Hang ze op in je kamer of een andere plaats waar je vaak bent en laat je inspireren! Een mooie citaat is het volgende: Elke minuut dat je je druk maakt om het verleden, gaat van je toekomst af. Of deze van de poëet Mary Oliver:Tell me, what is your plan to do with your one wild and precious life?
  5. Denk aan leuke tijden! Bekijk foto’s met vrienden, doe iets leuks of doe iets wat je nooit zou doen.
  6. Maak een planning! Dit brengt rust en orde. Je hoeft je niet druk te maken om die ene afspraak of dat ene groepswerk, het enige dat je moet doen is kijken naar wat voor taak er op die dag staat. Handig!
Advertenties

Een reactie op “En… zen!

Comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s